Jajka po wiedeńsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Jajka po wiedeńsku czyli ugotowane na miękko jajko wymieszane z odrobiną masła, soli i pieprzu – uwielbiam tę delikatną potrawę.

Można przygotować ją na dwa sposoby – ugotować jajka na miękko i wbić je do szklanki, wymieszać i doprawić lub wbić do szklanki surowe jajka, ugotować je w garnku z wodą – do momentu ścięcia się białek – następnie wymieszać i doprawić. Preferuję sposób pierwszy – moim łatwiej nie przegotować jajek – kilka razy próbowałam ścinać białko w tzw. kąpieli wodnej – ale prawie zawsze wychodziło na twardo.

Jajko po wiedeńsku to idealne danie dla dzieci – zdrowe, delikatne i łatwe w jedzeniu – doskonale pamiętam to śniadanie z dzieciństwa. Polecam dodać odrobinę masła do ciepłych jaj na miękko – będą bardziej kremowe i dostarczą niezbędnej witaminy A.

Jajka po wiedeński – składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Jajka po wiedeński-  przygotowanie

  1. Jajka ugotować na miękko – mój sprawdzony sposób to włożenie jajek do zimnej wody i gotowanie 1 minutę od chwili zabulgotania wody. Można też umieścić rozbite surowe jajko w szklance i gotować je w kąpieli wodnej.
  2. Ugotowane, obrane jajko umieścić w szklance, kieliszku lub filiżance (najlepiej, żeby naczynie było gorące – warto polać je wrzątkiem przed podaniem).
  3. Rozmieszać jajka, dodać odrobinę mała, soli i pieprzu (w wersji dla dzieci można zrezygnować z soli i pieprzu).
  4. Podawać ze świeżym chlebem z masłem.

Jajka po wiedeńsku mają swoją długą tradycję, która wywodzi się z eleganckich hotelowych śniadań serwowanych przed wojną. Niektórzy nie rozumieją uroku jajka rozmieszanego z masłem w szklance. Ja je uwielbiam, spróbujcie sami.

4/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *