Jajka po wiedeńsku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajka po wiedeńsku czyli ugotowane na miękko jajko wymieszane z odrobiną masła, soli i pieprzu – uwielbiam tę delikatną potrawę.
Można przygotować ją na dwa sposoby – ugotować jajka na miękko i wbić je do szklanki, wymieszać i doprawić lub wbić do szklanki surowe jajka, ugotować je w garnku z wodą – do momentu ścięcia się białek – następnie wymieszać i doprawić. Preferuję sposób pierwszy – moim łatwiej nie przegotować jajek – kilka razy próbowałam ścinać białko w tzw. kąpieli wodnej – ale prawie zawsze wychodziło na twardo.
Jajko po wiedeńsku to idealne danie dla dzieci – zdrowe, delikatne i łatwe w jedzeniu – doskonale pamiętam to śniadanie z dzieciństwa. Polecam dodać odrobinę masła do ciepłych jaj na miękko – będą bardziej kremowe i dostarczą niezbędnej witaminy A.
Jajka po wiedeński – składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Jajka po wiedeński- przygotowanie
- Jajka ugotować na miękko – mój sprawdzony sposób to włożenie jajek do zimnej wody i gotowanie 1 minutę od chwili zabulgotania wody. Można też umieścić rozbite surowe jajko w szklance i gotować je w kąpieli wodnej.
- Ugotowane, obrane jajko umieścić w szklance, kieliszku lub filiżance (najlepiej, żeby naczynie było gorące – warto polać je wrzątkiem przed podaniem).
- Rozmieszać jajka, dodać odrobinę mała, soli i pieprzu (w wersji dla dzieci można zrezygnować z soli i pieprzu).
- Podawać ze świeżym chlebem z masłem.
Jajka po wiedeńsku mają swoją długą tradycję, która wywodzi się z eleganckich hotelowych śniadań serwowanych przed wojną. Niektórzy nie rozumieją uroku jajka rozmieszanego z masłem w szklance. Ja je uwielbiam, spróbujcie sami.
Szybka przekąska i świetny dodatek do chleba , danie proste ale jak smakowite!