Jak używać wyciskarki wolnoobrotowej?
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dzięki kuchennym sprzętom małego AGD przygotowanie posiłków, deserów, koktajli itp. jest wyjątkowo wygodne i proste. Wyciskarki wolnoobrotowe to doskonałe rozwiązanie dla każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu i zbilansowanej, urozmaiconej diecie. Jakie zalety mają wyciskarki wolnoobrotowe w porównaniu do modeli tradycyjnych? Jak prawidłowo przygotować owoce i warzywa do wyciskania oraz jak odpowiednio czyścić urządzenie?
Wyciskarki wolnoobrotowe
Owoce oraz warzywa dostarczane do organizmu w postaci płynnej są znacznie lepiej i szybciej wchłaniane niż gdy zostaną zjedzone w całości. Warto jednak wiedzieć, że liczy się nie tylko sam fakt zmiany konsystencji, ale sposób wykonania tego procesu. Jednym z najważniejszych atutów urządzeń wolnoobrotowych jest ich konstrukcja, dzięki której kawałki nie są siekane, jak w tradycyjnych wyciskarkach. W modelach wolnoobrotowych wykonywane jest powolne miażdżenie. Dzięki temu struktura komórkowa owoców i warzyw pozostaje nienaruszona. W praktyce oznacza to, że przygotowany koktajl zawiera znacznie więcej witamin i mikroelementów, niezbędnych w procesie prawidłowego żywienia.
W czasie przygotowania soku z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej przygotowywane warzywa i owoce nie nagrzewają się, a dzięki wysokiej szczelności do wnętrza nie przedostaje się zbyt duża ilość powietrza. Dzięki temu przygotowana mieszanka zachowuje naturalny kolor oraz doskonały smak świeżych owoców. Dłużej też zachowuje świeżość.
Fenomen działania urządzeń polega na wykorzystaniu niskich obrotów, najczęściej z zakresu od 40 do 80 na minutę, ale w niektórych modelach wykorzystuje się specjalną regulację. Tak wolne miażdżenie składników pozwala maksymalnie zachować korzyści i walory zdrowotne.
Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania?
Specyfika działania wyciskarki wolnoobrotowej wymaga odpowiedniego przygotowania owoców i warzyw, zanim trafią one do komory urządzenia. W pierwszej kolejności składniki soku powinny zostać dokładnie umyte, a następnie pokrojone w taki sposób, aby części składników zmieściły się do otworu.
W zależności od wariantu koktajlu, w przypadku niektórych owoców konieczne może być również usunięcie skórki. Jest to niezbędne np. w przypadku grubej skóry ananasa czy pomarańczy, natomiast jabłka, gruszki czy brzoskwinie nie muszą być obrane. Owoce pestkowe, takie jak śliwki, brzoskwinie, wiśnie muszą zostać wydrylowane.
Odpowiednie przygotowanie owoców jest niezbędne, aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne z możliwości, jakie niesie ze sobą wyciskarka do soków wolnoobrotowa i sposób jej działania. Dodatkowo przygotowanie składników zgodnie z zaleceniami pozwala zwiększyć wydajność wyciskarki.
Jak przebiega wyciskanie owoców i warzyw – krok po kroku
Złożenie urządzenia zgodnie z instrukcją producenta oraz owoców, z których powstanie wyjątkowo zdrowy sok to dopiero początek. Po uruchomieniu urządzenia poszczególne komponenty w pierwszej kolejności przechodzą przez podajnik, a następnie trafiają na wał ślimakowy. Jego zadaniem jest powolne miażdżenie składników soku. Dzięki sile nacisku wytwarzany jest bardzo naturalny sok. Wał działa w dwóch trybach, dzięki czemu nie trzeba obawiać się, że niektóre składniki mogłyby doprowadzić do jego zablokowania. Gdy tak się stanie wystarczy włączyć bieg wsteczny, określany również jako funkcja reverse.
Powolne miażdżenie sprawia, że sok oddzielany jest od tzw. pulpy, czyli miąższu powstałego z owoców. Świeżo wyciśnięty sok spływa do specjalnego dzbanka, a pozostałości po jego wyciśnięciu do odrębnego pojemnika.
W zależności od modelu urządzenie może pracować bez przerwy od 10, do nawet 30 minut. Ograniczenia te wprowadzone zostały, aby zabezpieczyć wyciskarkę przed przegrzaniem i uszkodzeniem.
Poszczególne modele wyciskarek różnią się między sobą dodatkowymi funkcjami i ustawieniami, w jakie zostały wyposażone przez producentów. Najbardziej popularna jest możliwość regulacji obrotów oraz ciśnienia, ale wybrane warianty pozwalają także przygotować m.in. makarony, musy, kremy, puree, koktajle, a nawet domowe ketchupy czy sorbety. Zaawansowane urządzenia pozwalają dodatkowo zmielić mięso, a nawet ziemniaki na placki ziemniaczane. Dla najbardziej wymagających wyciskarki wyposażone zostały również w funkcję kruszenia lodu. To niewielkie urządzenie staje się rozwiązaniem wielofunkcyjnym, co z całą pewnością docenione zostanie przez użytkowników.
Prawidłowe czyszczenie i konserwacja wyciskarki wolnoobrotowej
Po zakończonej pracy urządzenie należy dokładnie wyczyścić, aby w jego wnętrzu nie pozostały żadne drobinki. Najlepszym rozwiązaniem jest postępowanie zgodne z zaleceniami producenta posiadanego sprzętu. Trzeba mieć świadomość, że właściwe mycie to nie tylko kwestia higieny, choć ta jest niepodważalna. Czyste komponenty sprzętu zapobiegają rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby stać się przyczyną nieprzyjemnego zapachu oraz pogorszyć walory smakowe i zdrowotne przygotowywanych soków i innych propozycji. Zachowanie maksymalnej czystości pozwala zwiększyć żywotność posiadanego urządzenia.
Najlepszym rozwiązaniem jest przystąpienie do oczyszczania i mycia sprzętu zaraz po zakończeniu przygotowywania koktajlu lub soku. Gdy pozostałe resztki są świeże to łatwiej jest je usunąć. Dokładne oczyszczenie wymaga zdemontowania poszczególnych fragmentów wyciskarki. Na początek warto oczyścić sitko oraz osad. Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie specjalnej szczoteczki, a następnie wypłukanie części pod bieżącą wodą. Podobne postępowanie dotyczy kolejnych elementów urządzenia.
Po oczyszczeniu wszystkich elementów należy zaczekać, aż wszystkie dokładnie wyschną. Dopiero potem całość można złożyć i schować.