Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Włoska

Jak zrobić makaron domowy? Przepis na pyszny, świeży i własnoręcznie zrobiony makaron idealny do sosów i zup, wybitnie pasuje do rosołu. Własnoręcznie przygotowany świeży makaron trudno jest rozgotować – jego konsystencja jest niepowtarzalna. Śmiało mogę powiedzieć, że warto zrobić makaron samemu zwłaszcza, że nie zajmie Wam to więcej niż 15 minut. Ja używam maszyny do makaronu – ale spokojnie dacie sobie radę krojąc makaron nożem. Makaron na zdjęciach to tagliatelle, przygotowałam go do sosu z owocami morza z pomidorami i śmietaną – makaron z krewetkami.

domowy makaron
Domowy makaron

 

Jak zrobić domowy makaron? Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • spora szczypta soli
  • mąka do posypywania makaronu w trakcie wyrabiania
makaronowe wstęgi
makaronowe wstęgi

 

Jak zrobić domowy makaron? Przepis

  1. Mąkę z jajkiem i solą wymieszać na gładką masę konsystencji miękkiego, sprężystego ciasta. W żadnym wypadku nie dodawać wody. Ja używam mąki pszennej 500 robiąc makaron do zup, natomiast tworząc makaron do sosów, który ma być twardszy dodaję mąki z semoliną.
  2. Są dwie szkoły – jak to zwykłam podawać dla leniwych i pracowitych. Pierwsza szkoła dla leniwych zezwala na wyrabianie ciasta w malakserze i tą szkołą będę się posługiwała w dzisiejszym przepisie. Jeśli nie macie malaksera lub ufacie wyłącznie własnoręcznym wyrobom – ugniatajcie makaron łapami. Wałkujcie wałkiem (czyli rozwałkować osypując mąką i pokroić w dowolne kształty) – ja jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do makaronu więc nie muszę ani wałkować ani kroić – stoję i kręcę makaronową korbą.
  3. Najpierw w szerszym „maglu” numer 3, następnie przepuszczam ciasto przez wąską prasę numer 6. Następnym, ostatnim etapem jest przeciskanie ciasta przez tnące ostrza – wybieram kształt tagliatelle.  Wylatują pyszne makaronowe wstęgi – osypuję je mąką, żeby się nie kleiły i roztrzepuję delikatnie palcami – wrzucam je do osolonego wrzątku i po chwili cieszę się najlepszym na świecie makaronem.
4.1/5 - (18 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

7 komentarzy

  1. Na wstępie chciałbym podziękować za trod włożony w napisanie artykułu. Pomógł mi niezmiernie i pewne sprawy stały się dla mnie jasne. Szczególnie te zawarte w tym artykule.

  2. próbowałam zrobić makaron z przepisu niestety 2 jajka i taka ilość mąki nie da się zagnieść dodałam 3 jajko i nic dopiero jak dolałam odrobinę wody i trochę oleju dało mi się to wyrobić
    nie początkuję w kuchni ale wydaje mi się, że coś jest nie tak z tym przepisem placki się podsuszają i zobaczymy jak będzie po ugotowaniu

    • Nie wiem dlaczego Pani musiała tyle dołożyć by zagnieść ciasto. Ja jestem początkująca w kuchni i wyszedł mi pyszny makaron. Trochę musiałam suę ylko namęczyć by uwałkować ciasto 😛

  3. Polecam wyrabiać ciasto w maszynie do chleba 🙂 makaron gotowy po 30 min bardzo fajny i prosty przepis polecam 😀

  4. Ciekawa jestem, jak smakuje właśnie taki własnej roboty. Musi być odczuwalna różnica. makaronową osobą nie jestem, ale czasami muszę go zjeść, więc wybieram jak najmniejszy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *