Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
30 min.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Włoska
Jak zrobić makaron domowy? Przepis na pyszny, świeży i własnoręcznie zrobiony makaron idealny do sosów i zup, wybitnie pasuje do rosołu. Własnoręcznie przygotowany świeży makaron trudno jest rozgotować – jego konsystencja jest niepowtarzalna. Śmiało mogę powiedzieć, że warto zrobić makaron samemu zwłaszcza, że nie zajmie Wam to więcej niż 15 minut. Ja używam maszyny do makaronu – ale spokojnie dacie sobie radę krojąc makaron nożem. Makaron na zdjęciach to tagliatelle, przygotowałam go do sosu z owocami morza z pomidorami i śmietaną – makaron z krewetkami.
Jak zrobić domowy makaron? Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- spora szczypta soli
- mąka do posypywania makaronu w trakcie wyrabiania
Jak zrobić domowy makaron? Przepis
- Mąkę z jajkiem i solą wymieszać na gładką masę konsystencji miękkiego, sprężystego ciasta. W żadnym wypadku nie dodawać wody. Ja używam mąki pszennej 500 robiąc makaron do zup, natomiast tworząc makaron do sosów, który ma być twardszy dodaję mąki z semoliną.
- Są dwie szkoły – jak to zwykłam podawać dla leniwych i pracowitych. Pierwsza szkoła dla leniwych zezwala na wyrabianie ciasta w malakserze i tą szkołą będę się posługiwała w dzisiejszym przepisie. Jeśli nie macie malaksera lub ufacie wyłącznie własnoręcznym wyrobom – ugniatajcie makaron łapami. Wałkujcie wałkiem (czyli rozwałkować osypując mąką i pokroić w dowolne kształty) – ja jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do makaronu więc nie muszę ani wałkować ani kroić – stoję i kręcę makaronową korbą.
- Najpierw w szerszym „maglu” numer 3, następnie przepuszczam ciasto przez wąską prasę numer 6. Następnym, ostatnim etapem jest przeciskanie ciasta przez tnące ostrza – wybieram kształt tagliatelle. Wylatują pyszne makaronowe wstęgi – osypuję je mąką, żeby się nie kleiły i roztrzepuję delikatnie palcami – wrzucam je do osolonego wrzątku i po chwili cieszę się najlepszym na świecie makaronem.
Pozdrowienia dla prowadzących stronkę. Bardzo fajna strona.
Godna polecenia. Pozdrawiam!
Na wstępie chciałbym podziękować za trod włożony w napisanie artykułu. Pomógł mi niezmiernie i pewne sprawy stały się dla mnie jasne. Szczególnie te zawarte w tym artykule.
Super – cieszymy się, że dostarczyliśmy informacji jak zrobić makaron.
próbowałam zrobić makaron z przepisu niestety 2 jajka i taka ilość mąki nie da się zagnieść dodałam 3 jajko i nic dopiero jak dolałam odrobinę wody i trochę oleju dało mi się to wyrobić
nie początkuję w kuchni ale wydaje mi się, że coś jest nie tak z tym przepisem placki się podsuszają i zobaczymy jak będzie po ugotowaniu
Nie wiem dlaczego Pani musiała tyle dołożyć by zagnieść ciasto. Ja jestem początkująca w kuchni i wyszedł mi pyszny makaron. Trochę musiałam suę ylko namęczyć by uwałkować ciasto 😛
Polecam wyrabiać ciasto w maszynie do chleba 🙂 makaron gotowy po 30 min bardzo fajny i prosty przepis polecam 😀
Ciekawa jestem, jak smakuje właśnie taki własnej roboty. Musi być odczuwalna różnica. makaronową osobą nie jestem, ale czasami muszę go zjeść, więc wybieram jak najmniejszy 😀