Karpatka z groszkiem ptysiowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Karpatka z groszkiem ptysiowym – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g groszku ptysiowego
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Karpatka z groszkiem ptysiowym – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż ciasto francuskie i piecz je przez około 15-20 minut, aż stanie się złote i chrupiące. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  3. W rondlu zagotuj mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z jajkami, a następnie dodaj do gotującego się mleka. Całość gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Gotową masę odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Groszek ptysiowy delikatnie wymieszaj z masą kremową.
  7. Przekrój ostudzone ciasto na pół, aby uzyskać dwie warstwy.
  8. Na dolną warstwę ciasta równomiernie rozprowadź masę kremową z groszkiem ptysiowym.
  9. Przykryj drugą warstwą ciasta i delikatnie dociskaj, aby składniki się połączyły.
  10. Posyp wierzch karpatki z groszkiem ptysiowym cukrem pudrem, jeśli chcesz.
  11. Przed podaniem schłódź w lodówce przez około 2 godziny.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *