Kaszanka z grilla z cebulą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Kaszanka przepis czyli jak zrobić wyśmienitą kaszankę z grilla w oryginalny sposób. Kaszanka to świńska krew z odrobiną kaszy i czasem wątróbki – dla niektórych może to być przerażające danie – ja i Jamie Oliver kaszankę uwielbiamy! Polacy też podobno przepadają za kaszanką z grilla, żeby uniknąć nudy proponuję nieco inny sposób niż zwykłe zgrillowanie całej kaszanki. Wzbogacam smak kaszanki cebulą i boczkiem – zawijam całość w pakunki z folii aluminiowej i zachęcam Was do uczynienia tego samego. Kaszanka przygotowana w taki sposób jest aromatyczna i delikatna, może nie ma chrupiącej skórki ale aromat wędzonki rekompensuje wszystkie braki. Do tego świeża bułka, małosolny ogórek, zimne piwo, błękitne niebo i działkowiczowi nie trzeba niczego więcej.
Kaszanka z grilla z cebulą – składniki
4 dorodne kaszanki – ja lubię te od Gzelli
2 średnie cebule
świeży surowy wędzony boczek – kilka plastrów
Kaszanka z grilla z cebulą – przepis
- Obieramy kaszanki ze skóry, kroimy drobno cebulę i wędzony boczek.
- Pakujemy składniki w folię aluminiową i robimy z niej sakiewki, które kładziemy na ładnie rozpalonego grilla. Możemy delikatnie przyprawić zawartość solą i pieprzem.
Kaszanka przyrządzona w ten sposób jest delikatna i miło przechodzi aromatem wędzonego boczku – podobny efekt uzyskacie piekąc kaszankowe paczuszki w piekarniku. Doskonałym dodatkiem będzie musztarda i świeża bułka – czego więcej potrzeba człowiekowi na działce?