Kaszanka z grilla z cebulą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kaszanka przepis czyli jak zrobić wyśmienitą kaszankę z grilla w oryginalny sposób. Kaszanka to świńska krew z odrobiną kaszy i czasem wątróbki – dla niektórych może to być przerażające danie – ja i Jamie Oliver kaszankę uwielbiamy! Polacy też podobno przepadają za kaszanką z grilla, żeby uniknąć nudy proponuję nieco inny sposób niż zwykłe zgrillowanie całej kaszanki. Wzbogacam smak kaszanki cebulą i boczkiem – zawijam całość w pakunki z folii aluminiowej i zachęcam Was do uczynienia tego samego. Kaszanka przygotowana w taki sposób jest aromatyczna i delikatna, może nie ma chrupiącej skórki ale aromat wędzonki rekompensuje wszystkie braki. Do tego świeża bułka, małosolny ogórek, zimne piwo, błękitne niebo i działkowiczowi nie trzeba niczego więcej.

Kaszanka z grilla z cebulą – składniki

4 dorodne kaszanki – ja lubię te od Gzelli

2 średnie cebule

świeży surowy wędzony boczek – kilka plastrów

Kaszanka z grilla z cebulą – przepis

  1. Obieramy kaszanki ze skóry, kroimy drobno cebulę i wędzony boczek.
  2. Pakujemy składniki w folię aluminiową i robimy z niej sakiewki, które kładziemy na ładnie rozpalonego grilla. Możemy delikatnie przyprawić zawartość solą i pieprzem.

Kaszanka przyrządzona w ten sposób jest delikatna i miło przechodzi aromatem wędzonego boczku – podobny efekt uzyskacie piekąc kaszankowe paczuszki w piekarniku. Doskonałym dodatkiem będzie musztarda i świeża bułka – czego więcej potrzeba człowiekowi na działce?

4.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *