Kotlety rybne
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kotlety rybne to smaczne oraz pożywne danie dla wszystkich, a uwielbiają je dzieci. Nie mają ości więc śmiało mogą się nimi zajadać.
Kotlety rybne – składniki
- pół kg białej ryby (najlepiej filet bez skóry )
- cztery jajka ugotowane na twardo
- jedno jajko surowe
- pół szklanki bułki tartej
- pół średniej wielkości podsmażonej cebuli
- garść natki pietruszki (drobno posiekanej )
- sól
- pieprz
Kotlety rybne – przepis
- Gotujemy pęczek włoszczyzny do jej miękkości, a potem wkładamy filety rybne na około 10 minut. Ryba leży w rosole do całkowitego wystygnięcia (przesiąka smakiem warzyw).
- Ryby nie przepuszczamy przez maszynkę ale używamy blendera (delikatnie blendujemy rybę dosłownie chwilę – żeby nie zrobić papki).
- Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na złoty kolor na odrobinie masła.
- W tym czasie, kiedy ryba stygnie kroimy ugotowane na twardo jajka na drobną kostkę, siekamy pietruszkę (może być koperek).
- Wyjmujemy z rosołu marchew i rozgniatamy ją widelcem, żeby dodać do farszu rybnego, następnie dodajemy podsmażoną cebulę.
- Solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartą oraz surowe całe jajko.
- Wszystkie składniki mieszamy widelcem.
- Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy małe rybne kotleciki, obtaczamy bułką tartą.
- Na rozgrzany olej delikatnie kładziemy kotlety (łatwo się rozpadają), ale przy okazji ćwiczymy własne zdolności manualne;)
- Smażymy z jednej strony 3 minuty i z drugiej strony 3 minuty.
Marchewka, natka pietruszki i jajko dodają smaku i wyglądu. W środku kotleta nie jest biało, ale kolorowo i ciekawie.
Kotlety rybne podajemy:
- z ziemniakami i sosem koperkowym
- z bułką maślaną
- z jakimkolwiek innym pieczywem
Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.
Sama pożeram je w dużych ilościach, więc danie nie tylko dla dzieci. No i trzeba jakoś zachęcać do jedzenia tego, co najzdrowsze, a w takiej formie ryby lepiej smakują najmłodszym.