Kotlety schabowe z piekarnika

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kotlety schabowe przepis na wyborne schabowe. Kotlet schabowy czyli sztandarowa potrawa polskiej kuchni. Któż nie wtopiłby zębów w soczystego schaboszczaka? Sekretem moich schabowych jest użycie mięsa z kością – dzięki temu są bardzo soczyste i pełne aromatu, kość pomaga zatrzymać wilgoć w mięsie. Kolejny sekret czyli jak smażyć schabowego, żeby nie był twardy? Smażyć na sporym ogniu a następnie dopiekać w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Doprawiam kotlety solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Rozbijam tylko trochę – żeby były sprężyste i grubiutkie.

Kotlety schabowe z piekarnika – składniki

  • 4 plastry schabu z kością (około 3 cm grubości)
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina szałwii
  • rozkłócone jajko
  • bułka tarta
  • odrobina smalcu do smażenia

Kotlety schabowe z piekarnika – przepis krok po kroku

  1. Kotlety lekko rozbić – chodzi o to, żeby zmiękła struktura mięsa, a nie żeby kotlet stał się cienki jak papier.
  2. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą majeranku.
  3. Listki szałwii cienko posiekać i wrzucić do jajka – całość wymieszać energicznie widelcem.
  4. Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
  5. Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę smalcu (to kolejny sekret chrupiącej skórki kotletów schabowych)
  6. Smażyć po 4 minuty z każdej strony na średnio-dużym ogniu.
  7. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut – idealnie dojdą w środku, jednocześnie zachowując wilgoć i soczystość.
  8. Jeśli macie termometr wbijcie go w najgrubszą część mięsa – będzie idealne gdy osiągnie 77 stopni.
4.1/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *