Kremowa owsianka z masłem orzechowym

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kremowa owsianka z masłem orzechowym – składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka (można użyć roślinnego mleka, np. migdałowego)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Przyprawy: cynamon, szczypta soli
  • Ulubione owoce i orzechy do dekoracji

Kremowa owsianka z masłem orzechowym – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym, cynamonem i szczyptą soli.
  2. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje.
  3. Wyłącz ogień i dodaj masło orzechowe, mieszając, aż się rozpuści i równomiernie połączy z owsianką.
  4. Jeśli chcesz, dodaj miód lub inną słodzącą substancję i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj ulubionymi owocami i orzechami.
  6. Podawaj od razu, gdy owsianka jest jeszcze ciepła.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *