Krewetki po malezyjsku
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Malezyjska
Krewetki w stylu malezyjskim to kolorowe i bardzo ładnie prezentujące się danie. To danie z krewetek, którego jeszcze nie znacie, ma zupełnie niespotykany smak i nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale jest też bardzo efektowne i na pewno zachwyci gości smakiem i teksturą. Aromat jest wprost nieziemski, a charakterystyczne dla południowej Azji połączenie słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego smaku oszałamiające.
Warto poszukać w sklepach liści curry – przydadzą się również do wielu innych azjatyckich dań, a krewetki uczynią pełnymi smaku i orientalnego zapachu.
Malezyjskie krewetki składniki:
- 10-12 mrożonych lub świeżych szarych krewetek
- 1-2 małe ostre chilli – najlepiej Bird’s Eye
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 3 ząbki czosnku
- spora garść liści curry
- szczypta soli do smaku
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki chińskiego wina do gotowania
- 3 łyżki masła
- olej do głębokiego smażenia
Krewetki po malezyjsku – przepis
- Wiórki kokosowe należy podprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
- Krewetki należy oczyścić, usunąć głowę i dokładnie osuszyć. Mogą zostać w pancerzykach – będzie trochę więcej zabawy z ich obieraniem podczas jedzenia ale za to będą o wiele ładniej się prezentować.
- Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i wrzucamy krewetki dosłownie na 15-30 sekund. Krewetki mają się zaróżowić i bardzo delikatnie ugotować w środku. Krewetki odcedzamy z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku.
- W szklance należy wymieszać cukier, sos sojowy, sól oraz wino do gotowania.
- Na patelni rozpuszczamy masło i na małym ogniu podsmażamy posiekane chilli oraz czosnek i liście curry (około 2 minuty).
- Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki i zalewamy zawartością szklanki, mieszamy całości i po chwili dorzucamy prażone wiórki kokosowe. Całość smażymy jeszcze około 1-2 minuty na dużym ogniu.
wspaniałe danie! Jak uda mi się dopaść wszystkie składniki to bardzo chętnie wypróbuję 😉
Polecam, bo warto! Te krewetki są naprawdę pyszne.