Krewetki po malezyjsku

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Malezyjska

Krewetki w stylu malezyjskim to kolorowe i bardzo ładnie prezentujące się danie. To danie z krewetek, którego jeszcze nie znacie, ma zupełnie niespotykany smak i nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale jest też bardzo efektowne i na pewno zachwyci gości smakiem i teksturą. Aromat jest wprost nieziemski, a charakterystyczne dla południowej Azji połączenie słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego smaku oszałamiające.

Warto poszukać w sklepach liści curry – przydadzą się również do wielu innych azjatyckich dań, a krewetki uczynią pełnymi smaku i orientalnego zapachu.

Malezyjskie krewetki składniki:

  • 10-12 mrożonych lub świeżych szarych krewetek
  • 1-2 małe ostre chilli – najlepiej Bird’s Eye
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść liści curry
  • szczypta soli do smaku
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki chińskiego wina do gotowania
  • 3 łyżki masła
  • olej do głębokiego smażenia

Krewetki po malezyjsku – przepis

  1. Wiórki kokosowe należy podprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
  2. Krewetki należy oczyścić, usunąć głowę i dokładnie osuszyć. Mogą zostać w pancerzykach – będzie trochę więcej zabawy z ich obieraniem podczas jedzenia ale za to będą o wiele ładniej się prezentować.
  3. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i wrzucamy krewetki dosłownie na 15-30 sekund. Krewetki mają się zaróżowić i bardzo delikatnie ugotować w środku. Krewetki odcedzamy z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku.
  4. W szklance należy wymieszać cukier, sos sojowy, sól oraz wino do gotowania.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło i na małym ogniu podsmażamy posiekane chilli oraz czosnek i liście curry (około 2 minuty).
  6. Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki i zalewamy zawartością szklanki, mieszamy całości i po chwili dorzucamy prażone wiórki kokosowe. Całość smażymy jeszcze około 1-2 minuty na dużym ogniu.
5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. wspaniałe danie! Jak uda mi się dopaść wszystkie składniki to bardzo chętnie wypróbuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *