Lemoniada ogórkowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Lemoniada ogórkowa to orzeźwiający napój idealny na gorące letnie dni. Połączenie świeżego smaku cytryny z delikatną nutą ogórka sprawia, że jest to doskonały sposób na schłodzenie się i odświeżenie organizmu. Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste, a efekt z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Lemoniada ogórkowa – składniki

  • 2 świeże ogórki
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody gazowanej
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

Lemoniada ogórkowa – przepis krok po kroku

  1. Obierz ogórki i pokrój je na cienkie plasterki.
  2. Wyciśnij sok z cytryn i przełóż go do dzbanka.
  3. Dodaj plasterki ogórków do dzbanka z sokiem cytrynowym.
  4. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
  5. Wlej wodę gazowaną do dzbanka i delikatnie wymieszaj składniki.
  6. Jeśli lubisz, możesz dodać kilka listków mięty dla dodatkowego aromatu.
  7. Przełóż dzbanek do lodówki i pozostaw na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
  8. Przed podaniem, dokładnie wymieszaj napój i podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu.

Lemoniada ogórkowa jest gotowa do podania! Teraz możesz cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem i korzystać z jej właściwości odświeżających. To idealny napój na letnie przyjęcia, pikniki lub po prostu jako sposób na ucieczkę od upałów. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak pyszna może być lemoniada ogórkowa!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *