Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią – składniki
- 1 średni ogórek
- 1 cytryna
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki cukru
- 500 ml wody gazowanej
- lód
Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią – przepis krok po kroku
- Obierz ogórek i pokrój go na cienkie plasterki.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- W misce umieść plasterki ogórka, sok z cytryny, listki bazylii i cukier.
- Zgnieć składniki za pomocą tłuczka do ziół, aby uwolnić aromat bazylii.
- Dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj lód do szklanek i wlej lemoniadę.
- Udekoruj szklanki plasterkami cytryny i listkami bazylii.
- Podawaj od razu i delektuj się orzeźwiającą Lemoniadą z ogórkiem, cytryną i bazylią!