Likier kukułkowy

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2 litry

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Likier kukułkowy to niezwykle aromatyczny i słodki trunek, który swoją niepowtarzalność zawdzięcza kwiatom kukułki leśnej. Ten naturalny, domowy likier doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy, deserów, ale także jako składnik koktajli. Przygotowanie go w domu to czysta przyjemność, a gotowy produkt z pewnością zaskoczy swoim smakiem i aromatem niejednego smakosza.

Likier kukułkowy – składniki

Aby przygotować likier kukułkowy, potrzebujesz:

  • 2 pełnych garści kwiatów kukułki leśnej (można je zastąpić kwiatami fiołków, które również nadają się do przygotowania likierów)
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 1 litr wody
  • 500 g cukru
  • Skórka z jednej cytryny

Likier kukułkowy – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania kwiatów kukułki. Powinny być one świeżo zebrane, najlepiej w słoneczny, suchy dzień. Kwiaty opłucz delikatnie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Przełóż kwiaty do dużego słoika, dodaj spirytus i skórkę z cytryny. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Co jakiś czas słoik wstrząsaj.
  3. Po tym czasie przygotuj syrop. Wodę i cukier zagotuj w garnku, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przecedź spirytus przez gazę do dużego naczynia, a następnie dodaj do niego syrop cukrowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy likier kukułkowy przelej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie, aby smaki się przegryzły.

Likier kukułkowy to doskonały pomysł na domowy, naturalny trunek, który zaskoczy swoim smakiem. Z pewnością docenią go wszyscy miłośnicy słodkich likierów. Smacznego!

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *