Lody chałwowe z mascarpone

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Lody chałwowe z mascarpone


Lody chałwowe z mascarpone

Lody chałwowe z mascarpone – składniki

  • 500g mascarpone
  • 400ml śmietany kremówki (alternatywnie: 400ml mleka roślinnego)
  • 200g chałwy (najlepiej pistacjowej lub migdałowej)
  • 100g cukru (lub dowolnego słodzika)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: posypka z orzechów lub kawałki chałwy do dekoracji

Lody chałwowe z mascarpone – przepis krok po kroku

  1. W misce umieść mascarpone, śmietanę kremówkę (lub mleko roślinne), cukier (lub słodzik) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Chałwę pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj do masy lodowej. Ponownie wymieszaj, aby chałwa równomiernie rozprowadziła się w cieście.
  3. Przełóż masę do foremek na lody lub do pojemnika do lodów. Jeśli chcesz, możesz również dodać posypkę z orzechów lub kawałki chałwy na wierzch.
  4. Umieść lody w zamrażarce na około 4-6 godzin, aż całkowicie zastygną.
  5. Po wyjęciu z zamrażarki, lody chałwowe z mascarpone są gotowe do podania. Możesz je podać w wafelku lub miseczce.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *