Deser z mascarpone

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Deser z mascarpone – składniki

  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 200g biszkoptów
  • 200g owoców (np. truskawki, maliny, borówki)

Deser z mascarpone – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  3. Dodaj ubitą śmietanę do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj.
  4. Oddziel białka od żółtek jajek.
  5. Do masy mascarpone dodaj żółtka i wymieszaj.
  6. Jeśli chcesz dodać likier amaretto, teraz jest odpowiedni moment.
  7. Ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj je do masy mascarpone.
  8. Przygotuj szklanki lub pucharki, do których będziesz podawać deser.
  9. Na dno każdej szklanki połóż pokruszone biszkopty.
  10. Na biszkopty nałóż warstwę masy mascarpone.
  11. Dodaj owoce na wierzch deseru.
  12. Powtórz warstwy biszkoptów, masy mascarpone i owoców, aż do zapełnienia szklanek.
  13. Na wierzch deseru możesz dodać dodatkowe owoce lub posypać kakao.
  14. Wstaw desery do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się schłodziły i przegryzły smaki.
  15. Serwuj schłodzone i ciesz się pysznym deserem z mascarpone!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *