Lody kinder bueno

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Lody kinder bueno – składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g mleka w proszku
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g kawałków kinder bueno
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa

Lody kinder bueno – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko w proszku, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Stopniowo dodawaj podgrzaną śmietankę do miski z mieszanką jajeczną, ciągle mieszając.
  4. Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję budyniu.
  5. Zdejmij rondel z ognia i ostudź masę do temperatury pokojowej.
  6. Włóż masę do lodówki na około 2 godziny, aby dobrze się schłodziła.
  7. W międzyczasie pokrój kinder bueno na mniejsze kawałki.
  8. Włóż schłodzoną masę do maszyny do lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją producenta.
  9. Pod koniec procesu dodaj pokrojone kawałki kinder bueno i kontynuuj mieszanie, aż będą równomiernie rozprowadzone w masie lodowej.
  10. Przełóż lody kinder bueno do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze się zamroziły.
  11. Serwuj lody kinder bueno w miseczkach lub w wafelkach, posypane opcjonalnie posypką czekoladową.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *