Lody orzechowe

Czas przygotowania:

6 godz.

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

6 godz. 20 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Lody orzechowe – składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej

Lody orzechowe – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
  2. Dodaj posiekane orzechy włoskie i ekstrakt waniliowy. Mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą.
  3. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia.
  4. Jeśli chcesz dodać czekoladę, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj posiekaną czekoladę z masą orzechową.
  5. Przełóż masę do pojemnika na lody i wstaw do zamrażarki na około 4-6 godzin, aż lody będą dobrze schłodzone i gotowe do podania.
  6. Serwuj lody orzechowe w miseczkach lub w wafelkach. Możesz również dodać dodatkowe posypki, jak bita śmietana czy posiekane orzechy.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *