Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Makaron z kurkami czyli moja improwizacja, która okazała się strzałem w dziesiątkę, a zachwytom i westchnieniom znad makaronu nie było końca. Danie jest łatwe i bardzo smaczne.
Dodałam cebulę, kurki, baleron, 4 żółtka jaj i 18% śmietankę oraz pietruszkę i parmezan – można to nazwać odmienioną carbonarą z kurkami. Lekkiego dania nie oczekujcie – ale jeśli chcecie makaronowej rozpusty to koniecznie bierzcie się do roboty.
Podane proporcje są na 4 głodne osoby. Albo na 3 mega żarłoków 😛
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – składniki:
- 2 średnie cebule
- 300 gramów świeżych kurek (grzybów oczywiście)
- 200 gramów chudego baleronu
- 4 żółtka jajek (jajka warto sparzyć)
- 150 ml 18% śmietanki (rzadkiej z kartonu)
- garść tartego parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 gramów makaronu spaghetti ugotowanego al dente
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – przepis
- Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na oliwie przez 7 minut – cebulę należy zeszklić i lekko zrumienić. Dodać dokładnie umyte kurki (ja miałam dosyć małe, więc dodałam je w całości) i powoli dusić. Jeśli z grzybów wydzieli się za dużo wody możecie odlać na bok 2-3 łyżki sosu – zachowajcie go gdyby okazało się, że jednak sos jest za gęsty.
- Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę baleron – (razem z grzybami udusiłby się i nie był chrupiący). Podsmażony baleron dodać do cebuli z kurkami.
- 4 jajka sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, oddzielić żółtka do miski, dodać śmietankę i starty parmezan – doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie – następnie odlać i przełożyć na patelnię z cebulą i grzybami oraz baleronem. Wymieszać dokładnie i zdjąć z gazu. (Ja zawsze dolewam do sosu 2 łyżki wody po gotowaniu się makaronu – dzięki temu sos cudownie się zagęszcza).
- Gorący – ale nie gotujący się makaron z grzybami zalać sosem z żółtek i śmietany – bardzo dokładnie wymieszać i natychmiast podawać posypany natką pietruszki i dodatkowym parmezanem.
Tutaj znajdziecie bezmięsną wersję sosu do makaronu: Sos kurkowy