Makowiec zawijany
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
12
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Makowiec przepis na idealne świąteczne ciasto. Makowiec jest ciastem pracochłonnym, ale magicznym i wspaniałym – warto się natrudzić. Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skład, powinna być naturalna bez E-ulepszaczy. Makowiec kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym roku wszyscy bali się podjąć tej pracochłonnej misji – bohaterką okazała się Agata, która upiekła najlepszy makowiec na świecie.
Makowiec zawijany – składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + odrobina mąki do posypania przy wałkowaniu
- 100 ml mleka – w temperaturze pokojowej
- 100 g roztopionego, przestygniętego masła
- 15 gramów drożdży w proszku
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- spora szczypta soli
- 2 łyżki mocnego alkoholu np. rumu, wódki lub spirytusu – ja dodałam hiszpańskiego likieru 43, który ma piękny waniliowo-cytrusowy aromat i idealnie nadaje się do ciasta
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Na masę:
- duża puszka masy makowej – co najmniej 800 gramów
- szczypta cynamonu
- odrobina ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu do smaku
- garść dowolnych orzechów – drobno posiekanych
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- szczypta rodzynek
- płatki migdałowe – też do posypania z wierzchu
- 6 ubitych białek
Pamiętajcie że ubite białka to trik mokrego makowca!
Masa makowa – składniki
Masę makową wymieszać z pokrojonymi dodatkami, na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Ciasto na makowca zawijanego – przygotowanie
- Suche drożdże należy wymieszać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na koniec zalewając ciasto roztopionym masłem.
- Z ciasta uformować kulę, włożyć do sporej miski i przykryć ściereczką – musi wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości – powinno to zająć około godziny.
- Ciasto podzielić na 2 części, następnie rozwałkować na cienkie prostokąty – grubości około 3 mm. Rozsmarować masę makową – zostawiając 3 cm marginesy – dzięki temu zwiniecie ciasto bez utraty cennego makowego farszu. Podwinąć końce makowców pod spód.
- Następnie przenieść na blachę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem lub olejem. Piec w temperaturze 190 stopni około 35 minut. Jeśli nie chcecie makowca płaskiego jak na zdjęciu – nie leńcie się i owińcie roladę w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu – nie opadnie. Nasz opadł ale i tak był najwspanialszy.
- Gdy lekko przestygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i gorącej wody, posypać obficie skórką pomarańczową i migdałowymi płatkami.
Na święta makowiec to ciasto podstawowe i moje ulubione, w lidlu mają właśnie w promocji masę makową, zrobiłam zapas, w przyszłym tygodniu zacznę piec 🙂
Święta coraz bliżej! Mam nadzieję, że i w tym roku mokry makowczyk podbije podniebienia! 🙂