Makowiec zawijany

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Makowiec przepis na idealne świąteczne ciasto. Makowiec jest ciastem pracochłonnym, ale magicznym i wspaniałym – warto się natrudzić. Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skład, powinna być naturalna bez E-ulepszaczy. Makowiec kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym roku wszyscy bali się podjąć tej pracochłonnej misji – bohaterką okazała się Agata, która upiekła najlepszy makowiec na świecie.

Makowiec zawijany – składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + odrobina mąki do posypania przy wałkowaniu
  • 100 ml mleka – w temperaturze pokojowej
  • 100 g roztopionego, przestygniętego masła
  • 15 gramów drożdży w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki mocnego alkoholu np. rumu, wódki lub spirytusu – ja dodałam hiszpańskiego likieru 43, który ma piękny waniliowo-cytrusowy aromat i idealnie nadaje się do ciasta
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Na masę:

  • duża puszka masy makowej – co najmniej 800 gramów
  • szczypta cynamonu
  • odrobina ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu do smaku
  • garść dowolnych orzechów – drobno posiekanych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • szczypta rodzynek
  • płatki migdałowe – też do posypania z wierzchu
  • 6 ubitych białek

Pamiętajcie że ubite białka to trik mokrego makowca!

Masa makowa – składniki

Masę makową wymieszać z pokrojonymi dodatkami, na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.

Ciasto na makowca zawijanego – przygotowanie

  1. Suche drożdże należy wymieszać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na koniec zalewając ciasto roztopionym masłem.
  2. Z ciasta uformować kulę, włożyć do sporej miski i przykryć ściereczką – musi wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości – powinno to zająć około godziny.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, następnie rozwałkować na cienkie prostokąty – grubości około 3 mm. Rozsmarować masę makową – zostawiając 3 cm marginesy – dzięki temu zwiniecie ciasto bez utraty cennego makowego farszu. Podwinąć końce makowców pod spód.
  4. Następnie przenieść na blachę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem lub olejem. Piec w temperaturze 190 stopni około 35 minut. Jeśli nie chcecie makowca płaskiego jak na zdjęciu – nie leńcie się i owińcie roladę w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu – nie opadnie. Nasz opadł ale i tak był najwspanialszy.
  5. Gdy lekko przestygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i gorącej wody, posypać obficie skórką pomarańczową i migdałowymi płatkami.
3.9/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Na święta makowiec to ciasto podstawowe i moje ulubione, w lidlu mają właśnie w promocji masę makową, zrobiłam zapas, w przyszłym tygodniu zacznę piec 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *