Mizeria ze śmietaną i koperkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Mój sposób na mizerię. Każdy ma swój sposób na mizerię, w zależnoci od regionu Polski, upodobań i smaku. Ja też mam na nią sposób – moja mizeria jest prosta, delikatna i bardzo szybka w przygotowaniu. Mizeria to niesamowicie podstawowe danie kuchni Polskiej i kuchni świata – Grecy mają tzatziki z czosnkiem i jogurtem, w Libanie popularna sałatka ze świeżego ogórka to khyar bi laban – jest słono kwaśna. Polacy też bardzo różnicują mizerie – niektórzy dodają cebuli inni octu, jedni śmietany słodkiej inni kwaśnej. Ja zdradzam Wam dziś sekrety mojej mizerii – oczywiście najlepszej.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem – składniki
- 3 świeże ogórki (obrane)
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 200 gramów kwaśniej śmietany 18%
- pół pęczka kopru
Mizeria ze śmietaną i koperkiem – przepis
- Ogórki myjemy i obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Następnie dodajemy soli, pieprzu i śmietany.
- Całość należy dobrze wymieszać i dodać cukru – przełamie on smak słonego ogórka i stworzy bardzo delikatny aromat tej letniej sałatki.
- Pięknie pachnący koper doda aromatu i koloru mizerii.
Najlepsza jest zimna i lekko „przegryziona” smakami – czyli spokojnie możecie przygotować mizerię godzinę przed obiadem. Ta aksamitna, prosta sałatka ma dla mnie smak lata – pasuje świetnie do sadzonego jajka i młodych ziemniaków lub kotleta schabowego czy na przykład mielonych: kotlety mielone