Mojito – jak zrobić ten drink?
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Mojito przepis czyli jak zrobić pyszny, orzeźwiający kubański napój z dodatkiem rumu, mięty, cukru, limonki i odrobiny gazowanej wody z lodem. Przepis na ten letni drink jest prosty. Ja przygotowuję dziś mojito bo zaczynam tęsknić za latem – a drink ten doskonale przypomina mi jego smak i zapach. Za pierwowzór mojito uważa się napój pity w szesnastym wieku przez korsarza kapitana Drake’a. Napój składał się z mięty, cytryny i tafii (alkoholu z trzciny cukrowej). Ja serwuję dziś tradycyjne mojito z limonką.
Mojito – składniki:
Składniki na 1 drinka
- 60 ml białego rumu
- sok z jednej limonki
- 1,5 płaskiej łyżki brązowego cukru
- garść liści mięty
- garść kruszonego lodu (mogą być też kostki lodu)
- woda gazowana do uzupełnienia drinka
Mojito – przepis:
- W moździerzu utłuc limonkę pokrojoną w ósemki z brązowym cukrem i odrobiną mięty aż cukier się rozpuści a limonki skruszeją.
- Do szklanki wrzucić limonki, cukier, miętę – zalać całość białym rumem i uzupełnić kostkami lodu.
- Całość wymieszać i uzupełnić wodą gazowaną. Drink ten powinien być kwaśny i słodkawy zarazem, wyrazistości nadaje mu rum a mięta orzeźwia i ochładza. To jeden z lepszych drinków na upalne dni lub na te mroźne, kiedy marzycie o powrocie lata i drinkach z parasolką. Mojito przegoni zimę i ochłodzi lato! Na zdrowie.