Mojito – jak zrobić ten drink?

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mojito przepis czyli jak zrobić pyszny, orzeźwiający kubański napój z dodatkiem rumu, mięty, cukru, limonki i odrobiny gazowanej wody z lodem. Przepis na ten letni drink jest prosty. Ja przygotowuję dziś mojito bo zaczynam tęsknić za latem – a drink ten doskonale przypomina mi jego smak i zapach. Za pierwowzór mojito uważa się napój pity w szesnastym wieku przez korsarza kapitana Drake’a. Napój składał się z mięty, cytryny i tafii (alkoholu z trzciny cukrowej). Ja serwuję dziś tradycyjne mojito z limonką.

Mojito – składniki:

Składniki na 1 drinka

  • 60 ml białego rumu
  • sok z jednej limonki
  • 1,5 płaskiej łyżki brązowego cukru
  • garść liści mięty
  • garść kruszonego lodu (mogą być też kostki lodu)
  • woda gazowana do uzupełnienia drinka

Mojito – przepis:

  1. W moździerzu utłuc limonkę pokrojoną w ósemki z brązowym cukrem i odrobiną mięty aż cukier się rozpuści a limonki skruszeją.
  2. Do szklanki wrzucić limonki, cukier, miętę – zalać całość białym rumem i uzupełnić kostkami lodu.
  3. Całość wymieszać i uzupełnić wodą gazowaną. Drink ten powinien być kwaśny i słodkawy zarazem, wyrazistości nadaje mu rum a mięta orzeźwia i ochładza. To jeden z lepszych drinków na upalne dni lub na te mroźne, kiedy marzycie o powrocie lata i drinkach z parasolką. Mojito przegoni zimę i ochłodzi lato! Na zdrowie.
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *