Mule w białym winie z szalotką i pietruszką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Mule w białym winie z szalotką i pietruszką skropione oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i duszone na maśle – brzmi skomplikowanie, ale to prostsze niż się Wam wydaje – cała operacja trwa 20 minut – jeszcze tylko połamać bagietkę i wyśmienita kolacja gotowa.
Mule w białym winie z szalotką i pietruszką – składniki
- kilogram świeżych muli (omułków)
- 15 szalotek lub 2 duże cebule
- 50 gramów masła
- 1,5 szklanki białego wina
- chlust oliwy z oliwek
- pęczek pietruszki
Mule w białym winie z szalotką i pietruszką – przepis
- Przygotowanie muli: kupione mule płuczemy w chłodnej wodzie, jeśli mają narośle lub resztki glonów – trzeba to oskrobać np. nożem. Należy wyrzucić wszystkie otwarte mule i tu pojawia się pytanie a te lekko rozchylone? Mam na te rozterki patent: chodzi o to aby używać wyłączne żywych osobników – czyli żeby sprawdzić czy żyją polewam je wodą – żywe mule zareagują i zamkną się w sobie – oznacza to, że bez obaw wrzucamy je do garnka.
- Ale zanim wrzucimy do garnka najpierw szklimy cebulę lub szalotkę na maśle z odrobiną oliwy uważając, żeby cebuli nie przypalić – żeby aromat nie był zbyt intensywny ani tym bardziej spalony.
- Na delikatnie zeszkloną cebulkę wrzucamy zamknięte mule, podlewamy je solidnie winem i dusimy koło 5 minut – do czasu aż zaczną się otwierać, można od czasu do czasu przemieszać, żeby ciepło rozchodziło się równomiernie.
- Chwilę przed zdjęciem ich z ognia posypujemy solidnie natką pietruszki, jeśli sos wydaje się za rzadki można dorzucić trochę masła.
- Skrapiamy cytryną – serwujemy w garnku z połamaną bagietką, która służy łatwiejszemu objadaniu się sosem.
I kolejna przestroga: Małży które się nie otworzyły nie wolno jeść – oznacza to, że przed gotowaniem nie żyły i mogą być nieświeże.
[…] soku z cytryny. Będzie pysznie i niesamowicie aromatycznie. Polecam też klasyczne wydanie: muli w białym winie – możecie serwować je w zależności od upodobań z makaronem lub same np. z […]