Pasta z awokado i tuńczyka – fit przepis

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Pasta z awokado i tuńczyka – fit przepis – składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (można użyć też tuńczyka w oleju, ale wtedy danie będzie mniej fit)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (można użyć również greckiego jogurtu)
  • Szczypiorek lub natka pietruszki, posiekane (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Pasta z awokado i tuńczyka – fit przepis – przepis krok po kroku

  1. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką. Przełożyć do miski.
  2. Do miski dodać tuńczyka, posiekany czosnek, sok z cytryny i jogurt naturalny.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita pasta.
  4. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub więcej jogurtu.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Jeśli chcemy dodać świeżo posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki, teraz jest odpowiedni moment.
  7. Pasta z awokado i tuńczyka jest gotowa do podania. Można ją wykorzystać jako smarowidło do kanapek, dodatek do sałatek lub jako dip do warzyw.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *