Pasta z awokado i czosnku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasta z awokado i czosnku – składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka (sok)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki)

Pasta z awokado i czosnku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj składniki: obierz i wyciśnij sok z limonki, obierz czosnek, a awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. W misce umieść miąższ z awokado i rozgnieć go widelcem, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Dodaj do awokado wyciśnięty sok z limonki, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Jeśli chcesz, możesz dodać również świeże zioła, takie jak posiekana natka pietruszki, aby nadać pastzie dodatkowego smaku.
  5. Pasta z awokado i czosnku jest gotowa! Możesz podawać ją jako dip do warzyw, smarować na pieczywie lub używać jako sos do makaronu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *