Mus truskawkowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Mus truskawkowy – składniki
- 500g truskawek
- 200g cukru
- 500ml śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji
Mus truskawkowy – przepis krok po kroku
- Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki.
- W blenderze lub mikserze zblenduj truskawki na gładką masę.
- Do truskawkowej masy dodaj cukier i sok z cytryny, następnie ponownie zblenduj.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
- Delikatnie połącz ubitą śmietanę z truskawkową masą, mieszając delikatnie, aby nie utracić puszystości musu.
- Przełóż mus truskawkowy do pucharków lub foremek.
- Wstaw mus do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i stężał.
- Przed podaniem udekoruj mus truskawkowy listkami mięty.
Smacznego!