Mus truskawkowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mus truskawkowy – składniki

  • 500g truskawek
  • 200g cukru
  • 500ml śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

Mus truskawkowy – przepis krok po kroku

  1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki.
  2. W blenderze lub mikserze zblenduj truskawki na gładką masę.
  3. Do truskawkowej masy dodaj cukier i sok z cytryny, następnie ponownie zblenduj.
  4. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  5. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z truskawkową masą, mieszając delikatnie, aby nie utracić puszystości musu.
  6. Przełóż mus truskawkowy do pucharków lub foremek.
  7. Wstaw mus do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i stężał.
  8. Przed podaniem udekoruj mus truskawkowy listkami mięty.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *