Musaka – grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem.
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Musaka to bardzo smaczna, delikatna i pełna aromatu grecka zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym i serem greckim np. feta. Wszystkie składniki połączone są beszamelem, a mięso mielone jest smażone z cebulą i sosem pomidorowym. Zapiekanka przekładana jest warstwami pysznych warzyw: podgotowanymi ziemniakami i grillowanym bakłażanem. Przygotowanie jest proste, a rezultat wspaniały.
Musaka – składniki:
- 3 bakłażany
- 4 spore ziemniaki
- 1 kostka fety lub innego sera typu greckiego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- rozmaryn do posypania z wierzchu
Farsz mięsny:
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 cebule
- pół litra przecieru pomidorowego – najlepiej z kartonika lub butelki
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- szczypta cynamonu
Sos beszamelowy:
- pół litra mleka
- 100 gramów masła
- 100 gramów mąki
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa
Musaka – przepis
- Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą, a następnie opłukać w zimnej wodzie i wysuszyć. Nasmarować oliwą (najlepiej używając pędzelka) i zrumienić na patelni grillowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Ziemniaki obrać i podgotować prawie do miękkości (około 15 minut gotowania).
- Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć – rozdzielając kawałki mięsa. lekko podrumienione mięso podlać kieliszkiem czerwonego wina. Dodać szczyptę cynamonu, sól, pieprz i sos/przecier pomidorowy. Redukować sos na małym ogniu około 15 minut.
- Masło rozpuścić w garnku i stopniowo zagęszczać mąką, całość lekko zrumienić przez 1-2 minuty. Następnie małymi porcjami dolewać mleka i ciągle mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec zdjęć sos z ognia i dodać jedno żółtko. Dokładnie wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pozostaje najprzyjemniejsza część pracy: układanie smakowitych warstw 🙂
- Blachę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i osypać odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (ja nie używam termoobiegu).
- Na dnie rozłożyć pokrojone w plastry ziemniaki, następnie warstwę grillowanego bakłażana, cienką warstwa beszamelu i cały sos mięsny, przykryć kolejną warstwą bakłażana i resztą beszamelu, całość oprószyć tartym serem feta.
- Piec 40 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Można posypać chrupiącą skórkę rozmarynem. Musaka jest pyszna.
Pyszne i syte danie, ja robiłam wg Pascala(,kuchnia lidla,) i wyszła przepyszna 🙂