Naleśniki z twarogiem na słodko

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Naleśniki z twarogiem to pyszne danie na słodko, które może być również traktowane jako deser. Warto użyć dobrej jakości twarogu i doprawić go cukrem waniliowym, surowym żółtkiem i odrobiną śmietany – dzięki temu nadzienie będzie pyszne i kremowe. Ja zazwyczaj podsmażam ponownie naleśniki z farszem. Do takiego dania doskonale pasuje bita śmietana, krem czekoladowy lub konfitura jako słodka dekoracja. Może być też odrobina cukru pudru lub brzoskwinie z puszki. Pycha.

Naleśniki z twarogiem na słodko – składniki

  • jedno jajko
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Naleśniki z twarogiem na słodko – składniki na nadzienie

  • żółtko
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka cukru
  • 250 gramów twarogu białego półtłustego
  • Opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany

Naleśniki z twarogiem na słodko – przepis:

Farsz przygotowujemy zaczynając od połączenia żółtka i cukru oraz cukru waniliowego. Ubijamy całość na rzadki kogel-mogel, dodajemy twaróg i mieszamy dokładnie całość. Jeśli farsz jest za gęsty dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, a następnie mieszamy.

Z podanej ilości składników na farsz powinno wystarczyć na około 6-8 obfitych naleśników. Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz i rozsmarowujemy dokładnie na połowie placka. Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół formując kształt ćwiartki koła.

Tak przygotowane naleśniki można jeść na zimno lecz moim zdaniem lepiej smakują przyrumienione z obu stron na patelni z odrobiną masła. Dodatkowo przed podaniem możemy posypać naleśniki cukrem pudrem, śmietaną lub dodać na wierzch sporą ilość konfitury np. truskawkowej.

naleśnik z serem
Naleśniki z twarogiem na słodko

 

3.9/5 - (32 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Mam takie pytanko. Jak zrobić bardziej chrupiące naleśniki?
    Może trzeba dodać więcej mleka albo mniej mąki?

    • należy je podsmażyc już po przygotowaniu bezpośrednio przed podaniem. wrzucic na koniecznie gorący już tłuszcz i podsmażac wedle uznania. jak będzie zimny tłuszcz to naleśnik i farsz naciągną i będą niesmaczne.

  2. Naleśniki z serem, to smak mjego dzieciństwa. Przepis idealny! Zawsze wychodzą dobrze. Dzisiaj na kolacyjkę usmażę wnukom i niech je pamietają, tak, jak ja je pamiętam. Skąd macie takie fajne przepisy? Na zdjeciu, to Wy młodzi. Pozdrawiam i dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *