Nigiri sushi z łososiem i krewetkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Nigiri sushi czyli drugi odcinek domowego sushi. Przepis na ryż – czyli jak gotować i przyprawiać znajdziecie w przepisie podstawowym jak zrobić sushi
Nigiri sushi to kulki ryżu posmarowane delikatnie wasabi, na których leży plaster ryby lub np. omlet, krewetka, kawałek kalmara czy ośmiornica.
Nigiri to bardzo delikatny rodzaj sushi – sekretem jak zawsze jest dobrze ugotowany i przyprawiony ryż oraz świeża ryba. Istotne jest jej pokrojenie – tu ważny jest ostry nóż, ważny jest też ładny kawałek ryby – gruby filet – żeby można było odkroić spory plaster no i oczywiście umiejętności kucharza. Rybę dobrze kroić pod lekkim skosem.
Nigiri sushi z łososiem i krewetkami – składniki
- Ryż do sushi
- Ryba lub inne składniki (krewetka, omlet, kalmar)
- Wasabi
Nigiri sushi z łososiem i krewetkami – przepis
- Ugotowany i doprawiony ryż formujemy wilgotnymi rękami w niewielkie lekko wydłużone kulki – należy uzyskać jajowaty kształt.
- Smarujemy nasz ryż małą ilością wasabi i przykrywamy plastrem ryby. Nigiri na zdjęciu są z łososiem i tuńczykiem – wyszły pyszne bo mieliśmy bardzo dobrej jakości, świeżą rybę.
Jedząc nigiri najlepiej zamoczyć w sosie sojowym samą rybę – dzięki temu nie pogubicie ziaren ryżu w sosie sojowym. Uwielbiam nigiri za ich delikatność i prostotę. Wykonanie też idzie całkiem szybko – zwłaszcza gdy na sushi party zaprosimy wielu gości. Sushi w towarzystwie smakuje najlepiej.
[…] Dla bardziej zaawansowanych: california maki i nigiri sushi […]