Obwarzanki

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Obwarzanki


Obwarzanki to tradycyjne krakowskie pieczywo, które jest znane i uwielbiane przez wielu. Ich charakterystyczny kształt i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do śniadania, przekąski lub nawet jako element większego dania. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w pieczeniu obwarzanków, oto prosty przepis, który pozwoli Ci stworzyć te pyszne pierścienie.

Obwarzanki – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250ml ciepłej wody
  • opcjonalnie: sezam, makiem lub solą do posypania

Obwarzanki – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
  2. Dodaj olej roślinny i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą.
  3. Zagnieć ciasto na gładką masę, a następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
  4. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i formuj z nich długie wstążki o grubości około 1 cm.
  5. Skręć wstążki w kształt pierścieni, łącząc ich końce i delikatnie dociskając, aby się skleiły.
  6. Przygotuj dużą rondel z wodą i doprowadź ją do wrzenia.
  7. Wrzuć obwarzanki do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. Wyjmij obwarzanki z wody za pomocą cedzaka i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Jeśli chcesz, możesz posypać obwarzanki sezamem, makiem lub solą.
  10. Wstaw blaszkę z obwarzankami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C, aż staną się złociste i chrupiące.
  11. Gotowe obwarzanki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Teraz, gdy znasz przepis na pyszne Obwarzanki, możesz cieszyć się nimi samodzielnie lub podać je jako dodatek do różnych dań. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *