Ogórki małosolne

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

-

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Na ogórki małosolne każdy ma swój własny przepis – mam i ja:) Lubię gdy jest w nich dużo czosnku i chrzanu, aromat kopru i odpowiednia ilość soli. Ogórki powinny być świeże, twarde i nie za duże. Ja zazwyczaj planując małosolne wybieram się na bazarek – gwarantuję, że takie ogórki gruntowe są 100 razy lepsze od tych marketowych. Są twarde, jędrne i zachowują swój wyjątkowy, świeży smak.

Ogórki małosolne – składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • zestaw do kiszenia zawierający:
  • chrzan
  • czosnek pół główki
  • koper
  • liście chrzanu
  • 2 płaskie łyżki grubej soli na litr wody

Ogórki małosolne – przepis

Ogórki trzeba porządnie umyć, poukładać w słoiku z czosnkiem, chrzanem i koprem, następnie zalać wodą z solą. Jeśli jesteście niecierpliwi zalejcie ogórki gorącą wodą, jeśli jesteście bardzo niecierpliwi ponacinajcie końcówki ogórków w krzyżyki i zalejcie je wrzątkiem – będą gotowe nazajutrz:)

Ogórki małosolne kojarzą mi się z wakacjami i często nie mogę się ich doczekać.

Uwielbiam zawozić cały słój ogórków np. na grilla czy imprezę ogrodową – po pierwsze: wnosi się w „przygotowania” jakiś wkład, po drugie: nie znam nikogo kto nie lubi ogórków małosolnych, po trzecie: można sobie bazkarnie siedzień i pić piwko – tłumacząc się: przecież też przygotowałam imprezę;)

To idealne warzywo do dań z grilla, pasuje smak, nie trzeba ich obracać na grillu i nie więdną tak szybko jak sałata w upalny dzień.

5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *