
Oliwa z oliwek – naturalny tłuszcz, który wspiera Twoje zdrowie
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Oliwa z oliwek – naturalny tłuszcz, który wspiera Twoje zdrowie
Oliwa z oliwek to produkt, który szturmem podbija polskie kuchnie. Choć jeszcze do niedawna królowały w nich inne rodzaje olejów, w tym np. rzepakowy czy słonecznikowy, oliwa pochodząca z krajów południowej Europy staje się nieodłącznym elementem gotowania. Jej walory nie kończą się jednak na tych smakowych – jej regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla Twojego organizmu. O jakich mowa? Sprawdź!
Jak powstaje prawdziwa oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek to zimnotłoczony olej, który powstaje z owoców oliwek różnych odmian. Choć proces jej produkcji nie jest zbyt skomplikowany, to wymaga ogromnej staranności i precyzji. Oliwki, z których powstaje prawdziwa oliwa, pochodzą od sadowników z Hiszpanii, Grecji, Chorwacji i Włoch. To właśnie jakość owoców dojrzewających pod południowym słońcem sprawia, że efekt końcowy jest tak wyjątkowy.

Rolnicy zbierają je w chwili, gdy osiągną idealną dojrzałość, a następnie sortują i oczyszczają, korzystając z rzemieślniczych metod. Następnie owoce są mechanicznie rozdrabniane z pomocą prasy mechanicznej na aromatyczną pastę, z której tłoczony jest olej. Kluczem do uzyskania wartościowego produktu jest niska temperatura, która pozwala zachować mu wszystkie cenne wartości odżywcze. W ten sposób oliwa zostaje oddzielona od pestek i reszty miazgi, bez udziału środków chemicznych, wysokiej temperatury, rafinacji czy filtrowania. Dzięki temu w każdej kropli zachowane jest jej naturalne bogactwo.
Prawdziwa oliwa z oliwek to więc nic innego jak czysty, 100-procentowy tłuszcz z owoców oliwek, pozyskany w sposób całkowicie naturalny. W procesie jej produkcji nie ma mowy o żadnej obróbce chemicznej, a jej smak i zapach są dokładnie takie, jakiego oczekujesz – jest pyszna i pełna zdrowia.
Rodzaje oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek niejedno ma imię. Musisz wiedzieć, że nie każdy tłuszcz pochodzący z oliwek może nosić dumne miano extra virgin.
Najwyżej ceniona jest oliwa extra virgin. Powstaje z owoców o kwasowości nieprzekraczającej 0,8% i wyróżnia się świeżym, intensywnym smakiem i aromatem. To nic innego jak czysty sok z oliwek, uzyskiwany wyłącznie metodą mechaniczną, bez użycia chemicznych rozpuszczalników.
Oliwa virgin również powstaje z owoców tłoczonych mechanicznie, ale jej kwasowość może dochodzić do 1,5%. Ma łagodniejszy smak i jest mniej wyrazista, choć wciąż bardzo dobrze sprawdza się w kuchni.
Pure, czyli „czysta” oliwa z oliwek, to mieszanka oliwy z pierwszego tłoczenia i rafinowanej. Jej cena jest niższa, ale równocześnie niższa jest też jakość i intensywność smaku.
Zwykła oliwa z oliwek to również mieszanka rafinowanej oliwy i tej z pierwszego tłoczenia, przy czym jej kwasowość nie przekracza 2%. Nie ma jednak zbyt wyrazistego smaku, a na domiar złego w procesie produkcji traci sporą część wartości odżywczych.
Poluj więc na dobrej klasy oliwę extra vergine, która zapewni Ci nie tylko feerię smaku i niebanalne doświadczenia kulinarne, ale przede wszystkim moc cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
[obraz_1]Oliwa z oliwek – cenny skład i wartości odżywcze
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, jakie możesz włączyć do swojej diety. Jej wyjątkowe działanie możemy zawdzięczać jednonienasyconemu kwasowi oleinowemu, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Oliwa dostarcza Ci także przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych i witamin. Nic dziwnego, że nazywa się ją płynnym złotem – regularne sięganie po nią to inwestycja w zdrowie i lepsze samopoczucie.
Jakie witaminy znajdziesz w oliwie? Możesz liczyć na bogactwo witamin A, B, C, D, E i K. Oprócz tego otrzymujesz sporo minerałów, takich jak np. potas, magnez i fosfor, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i niezwykle cenną oleuropeinę. To naturalna substancja występująca w liściach i owocach oliwki europejskiej. Już starożytni Grecy wykorzystywali liść oliwny jako lek na różne dolegliwości, a teraz wiemy, że składnik ten wyróżnia się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwbakteryjnymi. Dzięki temu może wspierać organizm w walce z chorobami i stać się ważnym uzupełnieniem zdrowej, zróżnicowanej diety.
Dlaczego warto pić oliwę z oliwek?
Dobrej klasy oliwa z oliwek powinna stać się stałym elementem Twojego codziennego menu. Powód? Skutecznie oczyszcza Twój organizm z toksyn i wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Dzięki niej procesy przebiegają w nim sprawniej, bez zbędnych dolegliwości. Regularne sięganie po oliwę nie tylko chroni Cię przed powstawaniem nieżytów czy wrzodów żołądka, ale także pomaga w odchudzaniu – daje przyjemne uczucie sytości, dlatego nie ma mowy o podjadaniu.
Oliwa z oliwek wykazuje się również właściwościami wyrównującymi poziom cukru we krwi, dlatego też powinna znaleźć się w diecie każdego diabetyka. Organizm świetnie przyswaja dzięki niej cukry.
Oliwa wykazuje silne działanie antyoksydacyjne – zawiera aż trzydzieści różnych związków fenolowych, które neutralizują wolne rodniki. W ten sposób wspiera Cię w walce z chorobami cywilizacyjnymi, spowalnia procesy starzenia i może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Jeśli zmagasz się z nadciśnieniem, oliwa z oliwek będzie Twoim sprzymierzeńcem. Pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych i chroni przed udarem mózgu.
„Płynne złoto” to także naturalny antybiotyk – jego właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oliwy wzmacniają odporność i zwalczają stany zapalne, dzięki czemu walka z patogenami chorobotwórczymi staje się skuteczniejsza.
