Pancakes jogurtowe chmurki
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pancakes jogurtowe chmurki – składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: świeże owoce i syrop klonowy do podania
Pancakes jogurtowe chmurki – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- W osobnej misce wymieszaj jogurt, mleko, jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju.
- Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm.
- Smaż placuszki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i puszyste.
- Przenieś smażone placuszki na talerz i kontynuuj smażenie pozostałego ciasta.
- Podawaj pancakes jogurtowe chmurki gorące, z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego.
Smacznego!