Pasztet wołowy

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 25 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Pasztet wołowy – składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Pasztet wołowy – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  2. W misce wymieszaj mięso wołowe, jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową oraz opcjonalnie natkę pietruszki. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Przełóż masę do keksówki lub formy do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  5. Po upływie czasu, wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Pasztet wołowy jest gotowy do podania. Możesz go podać na kromkach chleba lub jako dodatek do sałatek.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *