Bulion wołowy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

3 godz.

Łączny czas:

3 godz. 15 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Bulion wołowy to aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Jest to wywar z wołowiny, który można podać samodzielnie lub użyć jako bazę do innych dań. Przygotowanie bulionu wołowego może wymagać trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno Cię wynagrodzi.

Bulion wołowy – składniki

  • 1 kg wołowiny (np. żebra, kość z szpikulcem)
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki do dekoracji

Alternatywnie, możesz użyć innych warzyw, takich jak selera, korzenia pietruszki, lub dodatkowo dodać kawałek selera naciowego dla większej głębi smaku.

Bulion wołowy – przepis krok po kroku

  1. Wołowinę umyj i włóż do dużego garnka. Zalej ją zimną wodą, tak aby pokryła mięso.
  2. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki cebule, marchewki, pietruszkę, por, czosnek, ziarna pieprzu i liście laurowe.
  3. Zagotuj bulion na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. W międzyczasie usuwaj powierzchniową pianę, która może się tworzyć.
  4. Po upływie czasu, odcedź bulion przez sitko, aby pozbyć się warzyw i mięsa. Możesz również przecedzić go przez gazę, aby uzyskać klarowny wywar.
  5. Bulion wołowy jest gotowy do podania. Możesz go podać samodzielnie, posypując posiekaną natką pietruszki, lub użyć jako bazę do innych dań, takich jak zupa, sos czy risotto.

Teraz, gdy znasz przepis na pyszny bulion wołowy, możesz cieszyć się jego bogatym smakiem i aromatem.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *