Patelnie z jaką powłoką są najzdrowsze?

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Patelnia to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Wybór odpowiedniego modelu wpływa nie tylko na komfort przyrządzania posiłków i łatwość utrzymania w czystości, ale przede wszystkim na zdrowie. Powłoka patelni ma przecież styczność z żywnością, a więc istotny jest materiał, z jakiego jest wykonana. Przygotowaliśmy zatem poradnik, z którego dowiesz się, jaka patelnia jest najzdrowsza.

Różne rodzaje powłok – jaką patelnię wybrać?

Przy zakupie patelni spotkasz się z kilkoma głównymi rodzajami powłok:

  1. Patelnia ceramiczna – materiał ten uchodzi za bezpieczny, ponieważ ceramika nie wchodzi w interakcję z żywnością i jest wolna od PFOA (kwasu perfluorooktanowego). Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do potrawy, a dodatkowo można na niej smażyć na niewielkich ilościach tłuszczu. Ceramiczną powłokę znajdziesz w różnych rodzajach patelni, jak np. patelnia do naleśników, jednak jej wadą jest mniejsza odporność na uszkodzenia czy zarysowania. Aby tego uniknąć, należy jej używać z drewnianymi lub silikonowymi akcesoriami. Zadbana patelnia nie straci swoich właściwości nieprzywierających.

  2. Patelnia teflonowa – to najpopularniejsze i najtańsze patelnie, które słyną z nieprzywieralności, dzięki czemu wygodnie się na nich smaży. Współczesne patelnie z powłoką PTFE (teflonową) są bezpieczne dla zdrowia, gdyż nie zawierają PFOA. Jest to budżetowa opcja, która wymaga jednak nieco ostrożności. Trzeba uważać, by jej nie zarysować i nie przegrzewać, ponieważ uszkodzona lub zbyt gorąca powłoka może uwalniać toksyczne opary. Patelnię teflonową trzeba wymienić, gdy tylko pojawią się na niej drobne ryski.

  3. Patelnia tytanowa – w tego rodzaju patelniach powłoka jest wzmacniana cząsteczkami tytanu, które sprawiają, że nie przywiera i jest wyjątkowo odporna na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo tytan jest materiałem neutralnym, nie wchodzi w reakcję z żywnością i jest w pełni bezpieczny dla zdrowia człowieka. Jest to stabilna powłoka, a więc nie ma tutaj mowy o wydzielaniu jakichkolwiek toksycznych substancji nawet podczas smażenia w wysokich temperaturach, a dużym atutem jest również możliwość przygotowania potraw na małych ilościach tłuszczu.

  4. Patelnia kamienna (granitowa) – tego typu patelnie są wyposażone w wielowarstwowe powłoki z tworzywa mineralnego, które odpowiadają za właściwości nieprzywierające. Dodatkowo patelnie granitowe słyną z wytrzymałości i odporności na zarysowania. Ponadto są wolne od PFOA i PTFE, a więc bezpieczne dla zdrowia. Ich atutem jest też zdolność do akumulowania ciepła, dzięki czemu potrawa smaży się równomiernie, a patelnia dłużej pozostaje ciepła.

CZYTAJ  Ile i w jakiej temperaturze piec pizzę Giuseppe?

Jaka patelnia jest najzdrowsza? Wygrywają powłoki tytanowe, ceramiczne i kamienne!

Patelnia z najzdrowszą powłoką to taka, która nie zawiera szkodliwych związków (jak PFOA), jest stabilna w każdej temperaturze, a dodatkowo wykazuje odporność na zarysowania. Jeśli szukasz patelni do zadań specjalnych, czyli bardzo trwałej, uniwersalnej i bezpiecznej – wybierz patelnię tytanową.

Patelnia ceramiczna lub kamienna również będzie dobrym wyborem, jeśli cenisz surowce naturalne i zależy Ci na niższej cenie. Te powłoki są w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie wymagają stosowania dużych ilości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że są nieco mniej odporne od patelni tytanowej.

Jak dbać o patelnię tytanową?

Jak ustaliliśmy – bezpieczna i wytrzymała patelnia tytanowa to najlepszy wybór. Warto jednak wiedzieć, jak dbać o tego typu naczynie:

  • Umyj przed pierwszym użyciem – każda patelnia wymaga umycia przed pierwszym użyciem. Użyj do tego celu wody z odrobiną środka myjącego, a potem wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym. Możesz ją również „zaimpregnować” kroplą oleju, rozprowadzoną papierem po powierzchni.

  • Nie używaj mocnych środków chemicznych – patelnię tytanową najlepiej myć ręcznie w ciepłej wodzie, bez użycia agresywnych środków.

  • Pozwól wystygnąć – nigdy nie wkładaj rozgrzanej patelni do zimnej wody, bo możesz w ten sposób uszkodzić powłokę.

Wybór odpowiedniej patelni to ważna decyzja, ponieważ wpływa na zdrowie domowników. Już dziś przejrzyj ofertę patelni tytanowych i wybierz model, który zagości w Twojej kuchni!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 3032

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *