Pierniczki jak toruńskie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pierniczki jak toruńskie – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 200g miodu
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Pierniczki jak toruńskie – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i sodę oczyszczoną.
  2. W rondelku rozpuść masło, miód i cukier, mieszając, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj rozpuszczone składniki do mąki i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Zawinięte ciasto w folię spożywczą, umieść w lodówce na około 1 godzinę.
  6. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
  7. Wytnij foremką pierniczki w różnych kształtach.
  8. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Jeśli chcesz, posyp pierniczki cukrową posypką.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10-12 minut, aż pierniczki będą lekko zrumienione.
  11. Po upieczeniu, wyjmij pierniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Pierniczki jak toruńskie są gotowe do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *