Pierniczki na święta

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pierniczki na święta – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Pierniczki na święta – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową.
  2. W drugiej misce utrzyj masło i cukier na gładką masę.
  3. Dodaj jajka i miód do miski z masłem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Zawinięte w folię spożywczą, umieść ciasto w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
  6. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 5 mm na lekko oprószonej mąką powierzchni.
  7. Wytnij ciastem różne kształty za pomocą foremek do pierniczków.
  8. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz pierniczki na święta przez około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu, wyjmij pierniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Jeśli chcesz, możesz udekorować pierniczki posypką cukrową.
  12. Pierniczki na święta są gotowe do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *