Piernik

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Piernik to tradycyjne, aromatyczne ciasto, które doskonale sprawdza się w okresie świątecznym. Jego korzeni sięgają wieków, a jego intensywny smak i zapach sprawiają, że jest nieodłącznym elementem wielu rodzinnych spotkań. Przygotowanie piernika może być świetną okazją do spędzenia czasu z bliskimi i cieszenia się smakiem tego wyjątkowego wypieku.

Piernik – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100g masła
  • 150g miodu
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 50g posiekanych orzechów
  • 50g posiekanych suszonych owoców (np. rodzynki, daktyle, morele)

Alternatywnie, można dodać do ciasta również:

  • 50g posiekanej czekolady
  • 50g posiekanych migdałów
  • 50g posiekanych żurawin

Piernik – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  3. Do rondelka dodaj jajka i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej mieszankę z rondelka do miski z suchymi składnikami. Dodaj również posiekane orzechy i suszone owoce (oraz ewentualnie inne dodatki).
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz piernik w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu, wyjmij piernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Po ostudzeniu, piernik można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypką z bakalii.

Piernik jest gotowy do podania! Można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachować jego świeżość na dłużej. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *