Piernik bez miodu
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Piernik bez miodu – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego (alternatywnie: syropu z agawy lub syropu ryżowego)
Piernik bez miodu – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i sól.
- W osobnej misce połącz olej roślinny, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż piernik będzie ładnie złoty i upieczony w środku.
- Wyjmij piernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu piernik można udekorować lukrem, posypką lub czekoladą.
- Serwuj i delektuj się smakiem Piernika bez miodu!