Pierogi leniwe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Leniwe kluski czyli rarytas z dzieciństwa, najlepsze są smażone z cukrem i cynamonem, miękkie, aksamitne i roztaczające niesamowity zapach. Bazą pierogów leniwych jest dobry, półtłusty twaróg, łyżka serka homogenizowanego dla dodania waniliowego aromatu, odrobina mąki do zagęszczenia i szczypta soli, która podkręci smak.
Zasmażenie pierogów na maśle z odrobiną cukru i cynamonu to już tylko formalność. Zaczynamy.
Pierogi leniwe – składniki
- 250 gramów półtłustego twarogu – (warto przemielić go przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko – pierogi będą aksamitne)
- 1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego
- 1 jajko
- 6-8 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Do podsmażenia:
- łyżka masła, cukier, cynamon
Pierogi leniwe – przepis
- Twaróg przemielić przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko (ewentualnie kupić mielony twaróg – ale trzeba dokładnie czytać skład, bo można znaleźć twarogowe papki bez twarogu).
- Do gładkiej masy twarogowej dodać łyżkę serka homogenizowanego, jajko i mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać – masa powinna być puszysta, ale nie powinna za bardzo się kleić.
- Rozwałkować na grubość około 1 – 1,5cm i oprószyć mąką, następnie pociąć na kawałki w kształcie rombów.
- Do osolonego wrzątku delikatnie wrzucać kluski – gotować kilka sekund od czasu wypłynięcia. Odsączyć delikatnie na sitku.
- Na patelni rozgrzać masło, pierogi powoli podsmażać z cukrem i cynamonem. Można też oprószyć je cukrem-pudrem.
Danie jest obłędne – kochają je dorośli i dzieci:)