Pierogi ruskie – przygotowaliśmy idealny farsz
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
15
Stopień trudności:
trudne
Typ kuchni:
Pierogi ruskie to fantastyczne, proste i tanie danie. Owszem lepienie może do najszybszych czynności nie należy – ale urok domowych pierogów nie ma sobie równych.
Pierogi ruskie – składniki
Składniki na około 100 pierogów ruskich (ja lubię dużo).
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 litra gorącej wody – w razie potrzeby dolewać
- jedna płaska łyżeczka soli
Pierogi ruskie składniki na farsz
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- dwie spore cebule drobno posiekane
- 1 pęczek zielonego koperku (choć pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji ten patent podpowiedział mi znajomy Rosjanin)
Pierogi ruskie przepis przygotowanie:
Przepis na ciasto pierogowe:
- Mąkę przesiewamy i łączymy z wodą i solą, ciasto zagniatamy,tak długo aż nie będzie kleiło się do rąk.
- Ciasto dzielimy po kawałku,w zależności od wielkości stolnicy. Oczywiście stolnicę jak i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy- starajmy się dość cienko.
- Po rozwałkowaniu ciasta robimy krążki szklanką normalnej wielkości, jeśli ktoś woli małe pierogi niech użyje mniejszej szklanki. Pamiętajmy również o tym żeby reszta ciasta nie obsychała i dlatego przykrywamy je ściereczką.
Przepis na farsz do pierogów ruskich:
- Ugotować ziemniaki w normalnie osolonej wodzie, odcedzić i roztłuc tłuczkiem – ja nie mielę – dobrze roztłukuję.
- Twaróg rozgnieść widelcem, na jakimkolwiek tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor.
- Wszystkie składniki mieszamy oczywiście wraz z drobno posiekanym koperkiem, solimy, pieprzymy do smaku. Farsz na pierogi ruskie gotowy.
Pierogi ruskie podajemy:
- ze skwarkami boczkowymi
- z cebulką smażoną
- ze skwarkami słoniny
- ze śmietaną i z cukrem
- lub po prostu z odrobiną masła – co kto woli:)
Jak gotować pierogi ruskie?
Do dużej ilości osolonej wody z odrobiną oleju wrzucamy sklejone pierogi ruskie mniej więcej około 12-15 sztuk. Czasami przyklejają się do dna garnka,ale można im dopomóc delikatnie łyżką.
Czekamy do chwili wypłynięcia na powierzchnie wody i zmniejszamy płomień ognia i tak jeszcze około 2 minut gotujemy.