Pizza Margherita

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

włoska

Pizza Margherita to klasyczne włoskie danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Ta prosta, ale smaczna pizza jest idealna dla miłośników tradycyjnych włoskich smaków. Poniżej znajdziesz przepis na przygotowanie pysznej Pizzy Margherita.

Pizza Margherita – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200g passaty pomidorowej
  • 150g mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Pizza Margherita – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, następnie zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  4. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrągłą formę o grubości około 0,5 cm.
  5. Przenieś ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Rozsmaruj passatę pomidorową na cieście, pozostawiając niewielki margines na brzegach.
  7. Posyp pizzę startą mozzarellą i dodaj kilka listków bazylii.
  8. Posól i popieprz do smaku.
  9. Pizza Margherita gotowa do pieczenia! Włóż ją do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser roztopiony i lekko zrumieniony.
  10. Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut.
  11. Pizza Margherita jest gotowa do podania! Pokrój ją na kawałki i ciesz się smakiem tradycyjnej włoskiej pizzy.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *