Retro pizza

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Ruszamy w podróż do przeszłości! Przenosimy się do lat 80., gdzie prostota i autentyczność smaku były na pierwszym miejscu. Retro pizza to hołd dla klasyki, prostota składników, które razem tworzą niezapomnianą symfonię smaków. To danie, które przywołuje wspomnienia, jest niczym podróż w czasie.

Retro pizza – składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Na wierzch:

  • 200 g sera mozzarella
  • 100 g salami
  • Oregano do posypania

Alternatywy:

  • Możesz dodać dodatkowe składniki jak oliwki, papryka, cebula, pieczarki, czy ananas dla fanów wersji hawajskiej.

Retro pizza – przepis krok po kroku:

  1. W misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko sauté, a następnie dodajemy pomidory pelati. Sos doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 15 minut, aż zgęstnieje.
  3. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego podstawę do pizzy na posypanej mąką powierzchni. Na ciasto nakładamy sos, ser mozzarella i salami.
  4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 15-20 minut, do momentu aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowić.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *