Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Placki z cukinii z sosem jogurtowym – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej roślinny do smażenia

Placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz cukinie i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj startą cukinię i cebulę w misce, dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Na dużą patelnię wlej trochę oleju roślinnego i rozgrzej na średnim ogniu.
  4. Nakładaj łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, formując placki o średnicy około 8 cm. Smaż je z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące.
  5. Gotowe placki z cukinii zdejmij z patelni i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj placki z cukinii z sosem jogurtowym. Możesz je podać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *