Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto dodać sporo czosnku ja dodałam 3 ząbki na pół kilo mrożonego, liściastego szpinaku. Uważajcie na sól, ponieważ feta jest bardzo słona. Dopiero po dodaniu sera ewentualnie dosólcie farsz. Uwielbiam nadziewane warzywa – papryka faszerowana jest równie pyszna.
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta – składniki
- 6 pomidorów
- pół kilograma mrożonego szpinaku lub kilogram świeżego
- pół sera feta (lub sera fetopodobnego – ser i tak się rozpuści nie musicie inwestować w grecką drogą fetę)
- 3 ząbki czosnku
- odrobina cytryny do skropienia szpinaku – żeby nie stracił koloru
- sól, pieprz
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta – przepis
- Pomidory umyć i odkroić im górną część, którą należy zostawić, żeby przykryć pomidory podczas pieczenia.
- Łyżką wydrążyć gniazda nasienne z pomidorów. Ja trafiłam na pyszne, dojrzałe pomidory więc miąższ się nie zmarnował – moim zdaniem pestki to jedna z lepszych części pomidora więc je zjadam a właściwie wypijam:)
- Na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem i odrobiną soli. Dodaję też kroplę cytryny – żeby mieć pewność że szpinak zachowa żywy kolor. Gdy szpinak zmięknie dodać fetę i chwilę podsmażać. Posmakujcie czy nadzienie jest odpowiednio doprawione i w razie potrzeby dodajcie przypraw.
- Pomidory nadziać szpinakowym farszem. Przykryć zawartość kapeluszem i piec około 30 minut w 180 stopniach. Spróbujcie choć raz tego wegetariańskiego dania – będziecie zachwyceni. Można posmarować pomidory odrobiną oliwy – będą się ładniej piekły.