Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem – składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Filety z kurczaka pokrój na kawałki, pieczarki i por pokrój w plastry, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie lekko zbrązowiony z każdej strony.
  4. Dodaj pieczarki i por, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Wlej bulion drobiowy i dodaj suszony tymianek oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty.
  7. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Serwuj potrawkę z kurczaka z pieczarkami i porem na talerzach, podając ją np. z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *