Przepis na gofry

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Przepis na gofry


Przepis na gofry

Przepis na gofry – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Alternatywne składniki:

  • Mąka pełnoziarnista zamiast mąki pszennej
  • Stevia zamiast cukru
  • Mleko roślinne zamiast mleka krowiego
  • Olej kokosowy zamiast oleju roślinnego

Przepis na gofry – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
  4. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść jej powierzchnię olejem lub masłem.
  5. Wlej porcję ciasta na środek gofrownicy, zgodnie z instrukcją producenta. Zamknij gofrownicę i piecz przez około 3-5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
  6. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta.
  7. Serwuj gofry na ciepło, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy lub cukier puder.

Przepis na gofry jest idealny na weekendowe śniadanie lub słodki deser. Możesz dostosować składniki do swoich preferencji, używając alternatywnych produktów. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *