Puszysta pizza Korycińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Puszysta pizza Korycińska
Puszysta pizza Korycińska – składniki
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g sosu pomidorowego
- 200g startego sera mozzarella
- 100g szynki
- 100g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Puszysta pizza Korycińska – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę, mieszając ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zagnieć ciasto przez około 5 minut, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj składniki: pokrój cebulę, paprykę, pieczarki i szynkę na drobne kawałki.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni, aż uzyskasz okrągłą pizzę o grubości około 1 cm.
- Przenieś ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście, a następnie posyp startym serem mozzarella.
- Dodaj pokrojone warzywa i szynkę.
- Posyp pizzę oregano, solą i pieprzem.
- Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie puszyste i lekko zrumienione.
- Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut.
- Puszysta pizza Korycińska jest gotowa do podania!