Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
8 - 10 min.
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
12-15
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Rolada z łososia to delikatna przekąska idealna na wigilię lub świąteczne obżarstwo (jako alternatywa ciężkich dań) – na tę potrawę zawsze znajdziecie miejsce w brzuchu. Danie jest trochę pracochłonne, ale gwarantuję, że warto. Warto dla smaku, konsystencji i pięknego wyglądu dania.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – składniki
Biszkopt:
- Szpinakowy biszkpot
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku – rozdrobnionego 400-500 g.
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 200-300 gramów wędzonego łososia (najlepiej cienko pokrojonego)
- ok. 200 g. serka śmietankowego np. Philadelphia
- odrobina chrzanu do smaku (jeśli lubicie wyraziste dania)
- opcjonalnie plastry mango
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – przepis
- Szpinak odmrażać na sitku – żeby pozbyć się nadmiaru wody – na koniec jeszcze warto go odcisnąć.
- Ubić na sztywno białka jaj, a żółtka utrzeć z 2 łyżkami mąki, solą, pieprzem i gałką.
- Wymieszać żółtka ze szpinakiem, a następnie delikatnie wmieszać do całości ubite białka.
- Masę grubości około 1 cm rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
- Poczekać aż ciasto wystygnie, wyłożyć je na folię spożywczą lub ścierkę.
- Serek wymieszać z chrzanem, wysmarować ciasto serkiem, przełożyć plastrami łososia (można oprószyć odrobiną pieprzu). Opcjonalnie dodać cienko pokrojone mango.
- Ciasno zwinąć roladę i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny – żeby jej konsystencja lekko stwardniała – łatwiej da się pokroić.
- Proponuję serwować roladę z cytryną lub limonkę, doskonale pasuje też prażony sezam, który wzbogaci Wasze doznania przyjemnie chrupiąc.
- Danie jest piękne i pyszne.